Romneya. Californische beauty.

Voor het raam is mijn Romneya gaan bloeien. Romneya wordt ook wel de Californische boom papaver genoemd.
Ik kocht deze plant jaren geleden in Spinners Garden (UK) Ik was op slag verliefd op de witte bloemen met bloemblaadjes als crêpe papier. Samen met het gele pompon hart was het moeilijk deze aankoop te weerstaan.
De eigenaar van Spinners Garden zei me: “It is a forgiving plant about the soil”. Hij had gelijk. De plant groeit zelfs op arme grond. Bij mij staat de Romneya tegen het huis; zeker niet de beste grond van mijn tuin.
De Romneya bloeit maanden lang. Een zonnige plek is echter wel nodig. De plant wordt ongeveer 2 meter hoog. In de winter dek ik de Romneya af met vliesdoek. In Zeeland gaat dat prima, maar verderop in het land ik weet ik niet of de plant de vorst zal overleven.
Het is een uitdaging om de harige zaden te laten ontkiemen. Ik heb het wel eens geprobeerd. Ik heb de zaden in een pot in brand gestoken, om de bosbranden die Californië elk jaar teisteren te imiteren. Toen mijn vriendinnen me bezig zagen hebben ze vreselijk gelachen.
Ondanks mijn inspanningen is het me niet gelukt zaden te laten ontkiemen. Uiteindelijk heb me daar maar bij neergelegd.
Wat maakt het uit? Ik heb mijn Romneya in bloei. Wat kan ik nog meer wensen?
                                       info over de tuin klik hier:

Romneya.

Van bovenaf in het hart gekeken.

Prachtige bloemen.

Blad als van crepe papier.


Knop.

Bladeren mooi ingesneden met grijs groene kleur. 

Maandenlang plezier.

Bloem met knop in de avondzon.

Gekreukelde bloemblaadjes in knop.

Tegen de schutting komt het mooi uit.

Vanuit het huis heb ik er mooi zicht op.

De uitdaging: zaden laten ontkiemen.

Reacties

Janneke zei…
Prachtig je Romneya, word er bijna jaloers op. Heb deze nl. ook ooit in Engeland gekocht maar na de winter was hij verdwenen. Weet inmiddels wel hoe het komt, natte zure grond en dan vorst is fataal voor bepaalde planten. Ik moet wel lachen hoe je experimenteert met de zaden, waarom niet, het is altijd leuk om te proberen. Maar je plant is een beauty zo voor het raam!
Haha, ik ben geen Clematis freak hoor, integendeel, ik vind het eigenlijk over het algemeen maar lastpakken maar wel mooi, ze horen er gewoon bij.
Groetjes, Janneke
Madelief zei…
Een prachtige bloem Hetty! Wat staat het op een mooi plekje, zo onder het raam.

Madelief x