Van de week las ik in de
krant: “Boer levert felle strijd tegen ziekte aardappels. Aardappeltelers
moeten alle zeilen bijzetten om de aardappelziekte op hun akkers te bestrijden.”
Nou nou, ik ging meteen mijn
eigen aardappelplanten bekijken.
Dit voorjaar had ik zeven poot
aardappelen gekocht bij Vreeken's zaden. (vreeken.nl) Ik had ‘Bleue d'Artois’ gekozen. Een
bijzonder soort uit Frankrijk met blauwe knollen en de mooiste lavendelblauwe
bloemen die je je maar kunt bedenken. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat
die bloemen de reden waren van mijn aankoop.
De aardappels werden op
advies van een vriendin -haar vader verkocht vroeger pootaardappelen- op de vensterbank
in de schuur gelegd, zodat ze konden spruiten. In april heb ik de aardappels tussen de rozenstruiken in de grond gestopt.
Menig bezoeker plaatste een
opmerking over mijn aardappelplanten tussen de roze rozen. Maar toegegeven, de
lavendelblauwe bloemen vonden ze wel erg mooi.
Het loof is inmiddels geel verkleurd.
Nu is het tijd om ze te rooien. Ik ben benieuwd. Hoeveel aardappelen komen eraf? En, zijn ze
nog een beetje te eten?
Wat is de natuur gul! Zeven
knollen stopte ik in de grond en ik kreeg een mand vol aardappelen
terug. Gekookt vond ik ze niet bijzonder
van smaak. Als chipje met een beetje zeezout zijn ze heerlijk.
Het is jammer dat ik niet zo
culinair ben. Want, wat moet ik nu met al die mooie blauwe aardappelen?
April. Klaar om te planten. |
In de grond, zelfs de spruiten zijn blauw. |
Juli, de aardappelen worden gerooid. |
Zijn ze niet prachtig? |
In de keuken, doorgesneden ook al zo spectaculair. |
Gebakken chipjes van blauwe aardappelen met zeezout. Mmmmm. |
Zo leuk om zo iets te proberen, de lila bloemen tussen de rozen moet bijzonder geweest zijn. De paarse binnenkant van de aardappelen zien er niet zo aantrekkelijk uit om te eten, maar goed een chipje met zeezout zal best smaken.
BeantwoordenVerwijderenWeet je hoeveel chips je daar van kan maken
Verwijderen