Lathyrus odoratus in bloei.


Ongeveer een jaar geleden kocht ik op de Chelsea flowershow een paar zakjes Lathyrus odoratus zaad. Nu staan ze in bloei. Wat een geur! En die schattige snoep kleurtjes, zacht roze, lichtblauw, donker paars en donker rood. De bloemen moeten steeds worden geknipt om de bloei te stimuleren. Vandaag heb ik het eerste bosje uit mijn pluktuin gehaald.

Het opkweken vereiste wel wat aandacht. In het najaar heb ik de zaden voorgezaaid in wc rolletjes en beschermd tegen de vorst. (Zie hiernaast wat ik eerder schreef: ”Lathyrus odoratus”)

Begin april zijn ze uitgeplant in de pluktuin. Enkele van de, in november, in de volle grond gezaaide Lathyrussen bloeien ook. Zij hebben de vorst overleefd! Stoer.

Natuurlijk moest er een origineel klimrek worden verzonnen. In mijn kleurrijke pluktuin zijn al veel elementen, zoals een opvallende bank en obelisk. Het moest dus origineel en onopvallend worden. Geen eenvoudige opgave. Na lang denken kocht ik simpele bamboestokken. Die heb ik zwart geverfd. Nu vallen ze weg tegen de donkere schutting.

Uiteraard heb ik wel een bijzonder detail toegevoegd. Het hartvormige naambordje van leisteen.

The devil is in the detail!

Voor open tuindagen zie: 


                               romantischerozentuin.nl


Het eerste bosje Lathyrus odoratus

Detail naambordje