Klaprozen.


In de pluktuin, waar overigens alleen ik maar bloemen pluk, groeit al jaren een veldje klaprozen. Het zijn de zogenaamde Shirley poppies. Het is een mengsel dat is gemaakt door Reverend (dominee) William Wilks. Ze zijn genoemd naar zijn parochie Shirley. Hij heeft zijn leven gewijd aan het selecteren en hybridiseren van deze klaprozen. Dat kan natuurlijk alleen in Engeland. Wat ben ik hem dankbaar!

Als de zon schijnt wordt elke behaarde stengel van deze klaprozen belicht. Dat tegenlicht! Er klinkt een luid gezoem van bijen, hommels en andere vliesvleugeligen. Achter deze klaprozen heb ik riddersporen geplant. Hemelsblauw, met schitterende namen zoals: Berghimmel en Grunberg. Deze combinatie kan niet stuk.

Het zaaien van klaprozen is gemakkelijk. In augustus wordt elk jaar de grond omgespit. Dit is heel belangrijk, anders komt het zaad niet op. Zaai ter plekke en druk het zaad aan. Regelmatig water geven als het droog weer is. Het zaad zal spoedig kiemen. Meestal komt er teveel op. Dan dun ik het flink uit.

Klaprozen doen het prima in een vaas. Maar ook dat heeft wat aandacht nodig.

Knip de klaprozen op lengte. Zet een pan met 2 cm water op het vuur. Als het water kookt, laat dan de onderkant van de stelen een minuut in het water koken. Daarna in de vaas, ze bloeien minstens een week.

Toen mijn opa mij dat leerde was ik nog zo klein dat hij me moest optillen op het aanrecht om te kijken. Een tip voor het leven!

Voor open tuindagen zie: 

                                             romantischerozentuin.nl

Shirley poppies met riddersporen in de pluktuin
klaprozen op het vuur

Reacties