Sommige planten heb ik om sentimentele redenen.


Ik denk dat elke tuin man / vrouw planten heeft om sentimentele redenen. Misschien heb je ook wel een oude variëteit, of een plant uit de tuin van je moeder. Ik wil je vertellen over de plant die ik heb om sentimentele redenen.

Toen ik met tuinieren begon -op de leeftijd van negen jaar- vroeg ik mijn opa een plant voor in mijn tuin. Het was geen probleem, mijn opa had een grote, prachtige tuin, vol planten. Op woensdagmiddag, vrij van school, reed ik op mijn fiets naar zijn huis. Mijn opa had alvast een plant voor me uitgespit. Het was een lila Aster.

Wat een goede keuze voor een tuinvrouw van negen jaar oud! Aster is een heel sterke plant en groeit in bijna elke grond. Hij bloeit lang en afgezien van wat meeldauw is het DE plant voor beginners.

Ik weet nog dat ik de Aster heb geplant in mijn kleine tuintje. Wat duurde het lang voordat die ging bloeien. Zoals te verwachten was, werd mijn tuin door mij op een ogenblik vergeten. Ik was te jong!

Maar na al die jaren heb ik nog steeds een zwak voor lila Asters. Ik heb er veel in de tuin. Ik hou erg van de Asters met kleine bloemen zoals Aster ‘Little Carlow’. Een andere favoriet is Aster Laevis calliope; met bijna zwarte stengels. De verschillende soorten volgen elkaar op in bloei. Zo heb ik er lang plezier van.

Het is misschien sentimenteel, maar als de Asters bloeien denk ik altijd terug aan de tuin van mijn opa.


Asters brengen me gelukkige herinneringen.

                                                   Info over de tuin klik hier:

Aster 'little Carlow'.

Er is altijd een gezoem rond de bloemen.

Verschillende soorten volgen elkaar op in bloei.

Ik ben niet de enige die gek is op Asters.

Prachtig lila van kleur.

Aster Laevis calliope, met bijna zwarte stengels.

Altijd genoeg bloemen voor in de vaas. 
Ze combineren mooi met Dahlia's.

Lila Asters, daar word ik sentimenteel van.

Reacties

 1. Prachtig Hetty, zowel je verhaal als de bloemen.
  Hetzelfde heb ik met violen en de tuin van mij vader, ook al van jongsaf.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je Asters staan er ook prachtig bij Hetty! Ik heb ze ook in mijn tuin gehad, maar uiteindelijk zijn ze toch verdwenen.

  Dank je wel ook voor je lieve berichtje op mijn blog!

  Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig je Asters en helemaal super gecombineerd met die rode Dahlia's, wat is het toch heerlijk om altijd bloemen uit eigen tuin te hebben hè en dan de herinneringsplanten, dat blijven de mooiste toch..... Als ik mijn tuin rondloop zie ik flink wat herinneringen, ook in mijn huis, daar houd ik van en hecht ik de meeste waarde aan. Het tuinieren heb ik dus helemaal van mijn opa, die vroeger bij ons de heel grote moestuin bijhield. Mijn zusje en ik kregen toen we een jaar of tien waren elk een tuintje binnen die moestuin. Het werd afgezet met een rand van een soort mos wat je nu nooit meer ziet, maar bij hem thuis in de tuin groeide. Verder zaaiden we van alles, maar het grootste gedeelte bestond uit stekjes van opa en oma's tuin. Ik heb in mijn tuin ook nog een ouderwetse roos 'Petite de Hollande' wat een afstammeling is van de roos die bij ons op de boerderij naast het kippenhok stond. Het is een heel gemakkelijke roos met veel uitlopers, maar wel heel mooi en geurig.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wonderful to have the memory of your grandfather live on in a flower he loved too :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Les fleurs de ton jardin sont toujours remarquables à cette époque de l'année, c'est un festival de couleurs que tu nous offres. Les dahlias sont resplendissants et cet aster qui vient de ton grand père est une valeur sûre que j'affectionne aussi. Très belles tes photos, ces petites étoiles sont des merveilles.
  Belle journée Jocelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hetty,
  what a wonderful bloom in your garden. I love your asters. They are beautiful.
  Have a lovely sunday
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten