Tuinbezoek aan Great Dixter.Even wegdromen, er is nu toch niet veel te doen in de tuin….

Laat ik jullie meenemen naar Great Dixter, de tuin van Christopher Lloyd in Engeland. Ik bezocht de tuin afgelopen jaar op een schitterende dag in juli.

Als eerste ging ik het oude huis bekijken. Toen ik de eeuwenoude huiskamer binnenkwam kon ik me voorstellen hoe Christopher daar zijn brieven en boeken schreef bij de grote open haard. Een aardige suppoost attendeerde me op een andere kamer één etage hoger. Van daaruit was  een schitterend uitzicht over de tuin. Het huis was enig, maar de tuin nog leuker.

Ik had de tuin jaren terug al eens bezocht. Het viel mij op dat de planten er nu veel beter uitzagen dan de vorige keer dat ik er was. Grote hoge planten. De kleuren lekker knal, veel geel, rood, paars en wit. Een uitbundig plantenfeest.

Maar er waren ook subtiele planten combinaties, bijvoorbeeld Geranium gecombineerd met Salvia of Nepeta in mauve tinten. En er waren begerenswaardige soorten die ik nog nooit had gezien. Zoals de zacht roze Angel’s fishing ( Dierama) in de verzonken tuin.

Ik dwaalde eindeloos rond in deze tuin. Wat gaven deze grote plantengroepen veel kracht. Het leek net een heel groot schilderij van Karel Appel!

Tot besluit kocht ik in de nursery een plant als souvenir aan Great Dixter. Na lang wikken en wegen werd het de gele toorts, met de naam Christo’s Yellow Lightning. Een Verbascum, ongeveer 1.80 hoog. Leuk voor in mijn voortuin.

Wegdromen is prima. Maar de realiteit is dat ik in elke tuin wat leer van de eigenaar. De filosofie van Christopher Lloyd: Wees creatief en voel je vrij om te doen wat je zelf leuk vindt.

Met die gedachte in het achterhoofd heb ik voor bij mijn nieuwe roze rozen, rode dahlia’s en blauwe aardappelen (Bleue d’Atrois) besteld!

                                                  info over mijn tuin klik hierHet huis, zijaanzicht.

Vanuit het raam 1e etage

Border met felle kleuren.

De beplanting is hoog.

Weelderige beplanting.

Zo'n groentetuin wil iedereen wel!

Het huis met de overvolle border

Bonte kleuren, hoge beplanting.

Maar ook subtiele combinaties.

Ik voel me klein tussen die hoge planten.


Bijzondere plant, zacht roze Angel's fishing. (Dierama)

Reacties

 1. Mooie foto's Hetty! Ik wil ook graag eens naar de Engels tuinen, maar daar is het helaas nog nooit van gekomen. Dus bedankt voor je verhelderende foto's Hetty, kan ik er toch wat van meegenieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boek een tuinreis naar Sussex! Laat je rijden en bezoek in een paar dagen heel veel tuinen. Ik was met Stichting tuinreizen.

   Verwijderen
 2. Great Dixter, een heerlijke tuin waar ik ook diverse malen geweest ben. En de boeken van 'Christo', worden hier nog herhaaldelijk gelezen of ingezien. Ik ben zo benieuwd wat blauwe aardappelen zijn, nog nooit van gehoord of gezien: Bleue d'Atrois, ik ga ze opzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas ben ik niet zo culinair, maar de aardappelen zijn heel leuk in salades. Ik neem ze natuurlijk voor de lavendelblauwe bloemen! Bij Vreeken's zaden te bestellen.

   Verwijderen

Een reactie posten