Lavendel snoeien en lavendel stekken.


Met lavendel heb ik over het algemeen niet veel succes gehad. Het ligt niet aan de grond in mijn tuin, want die is kalkhoudend en ik weet dat ze het beste groeien in volle zon. Echter als het op lavendel snoeien aankomt zit ik met de handen in het haar. Maar eens kom je aan de bron van wijsheid. Bij de man die ALLES van lavendel weet.....

Ik heb hem 
een paar jaar geleden ontmoet op de Hampton Court Flower Show in Engeland. De prachtige lavendel stand -foto boven- van Downderry nursery ruik je al op grote afstand. Ik wordt er als een bij naar toe gezogen. Die kleuren paars, van licht naar donker het lijkt wel een snoepwinkel. Hier moet ik iets kopen! 

Ik vraag hem naar een sterke lavendelsoort die iets later dan lavendel Hidcote bloeit. Hij adviseert me L. Olympia. Het blijkt een excellente keuze. Dan vraag ik hem hoe ik lavendel moet snoeien. Hij heeft een simpel antwoord. De 8e van de 8e met een 8e. Nou als ik dat niet kan onthouden!

Maar als ik wil snoeien op 8 augustus, staat lavendel Olympia nog in bloei. Daarom heb ik het afgelopen week maar gedaan. Ik bestudeer nogmaals de video van mijn lavendel held. Flink terug knippen zegt hij. Dus niet bang zijn Hetty!

Ik pak mijn snoeischaar en duik in mijn lavendel en knip ze kort af. Het ziet er niet mooi uit wanneer ik daarmee klaar ben, maar ik verzeker jullie na een maand is het een keurige frisse plant. Ik heb namelijk lavendel Hidcote eind juli kort geknipt en die staat er nu alweer prima bij.

Al dat lavendel snoeiafval in mijn mand, daagt me uit om wat lavendel te stekken. Ik breek wat stevige zijtakjes af die geen bloemknoppen hebben. Pak een potje, doe er een mix in van potgrond, aarde en vermiculite. (Het kan ook met alleen potgrond). Dan haal ik de onderste blaadjes van de stekken af, steek hen in de grond, geeft water en doe er een plastic zakje over. Omdat er heet weer wordt afgegeven voor komende week, zet ik de lavendelstekken op een donkere plek in de tuin. Na een maand moeten er worteltjes aan zitten en kan ik ze verder apart in een pot opkweken.


Maar of dat allemaal gaat lukken? Dat blijft natuurlijk een verrassing. 
Fijne week
Hetty

Nieuwe volgers van harte welkom.
romantische rozentuin
lavendel Hidcote
Lavendel Hidcote
lavendel Olympia
Lavendel Olympia
Lavendel Olympia
Lavendel Olympia voor de snoeibeurt.... snoeien Lavendel Olympia
... en na de snoeibeurt
stekken lavendel
Er komen mooie stekken vanaf! 
stekken lavendel
Eens proberen of dat extra planten kunnen worden! 
stekken lavendel
Stekken in de pot steken.
gesnoeide lavendel
Zo ziet lavendel Hidcote eruit een maand na de snoei.

Instructie video snoeien lavendel van Downderry nursery 

Reacties

 1. Weer wat geleerd, ik ga het ook maar eens proberen.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I also have never had luck with lavender. Maybe I will give it another try after reading this and seeing the video. Do you make Lavender Wands? I love to make them to give away and to have for myself too. Have a great week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh my, such a heavenly field of Lavender. I dream of wandering about in one like that one day. I have many Lavenders in the dry part of my garden. Some of them thrive and others don't, due to the cold winters.
  Lovely captures.
  Greetings, Jannicke

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten