Onkruid in de vaas en een vakantieherinnering.


Weet u dat dit onkruid is? Vraagt een bezoeker van mijn tuin me terwijl ze naar de zomerfijnstraal ( Erigeron annuus) wijst. Ik weet het, verzeker ik haar. Zomerfijnstraal, ik heb er een zwak voor. Ook al is het onkruid en komt het overal op. Zelfs op plekken waar ik het niet heb gezaaid. 

Ik herinner me nog goed waar ik de  zaden heb geoogst. Langs de kant van de weg, bij de meest bizarre camping waar we ooit hebben gestaan…..Nieuwsgierig naar mijn vakantieherinnering? 

De camping bevind zich in het keurige Zwitserland, ongeveer 10 km van de Italiaanse grens. Wanneer ik de receptie binnen stap, zie ik een rommelig kantoortje van een paar vierkante meter groot. De muren zijn bedekt met papiertjes en aantekeningen die niet zoek mogen raken, maar het waarschijnlijk al zijn. De receptionist kijkt me met een slaperig gezicht aan. Hij verteld me dat hij nog niet goed wakker is. ‘Het zijn de jongens op de camping; ze houden me de hele nacht bezig met hun lawaai.’

Ik vraag of er nog plaats is voor ons. ‘Zoek maar een plekje uit,' zegt hij, ‘ Ik adviseer je om iets aan de rechterkant van de camping te kiezen, want daar is het rustiger.’ We vinden een plek aan de rechterkant en ik meld het nummer. Hij gebaart ongeïnteresseerd met zijn hand. Het heeft waarschijnlijk ook geen zin om het te noteren in deze wanorde.

We zijn nieuwsgierig op wat voor camping we terecht zijn gekomen. Daarom maken we een ommetje aan de linkerkant van de camping waar de jongens hun tenten hebben opgeslagen. Het is niet te missen. Naast elke tent zien we een partytent met daaronder een oud bankstel waar nu nog slaperige jongens op liggen/hangen. Dat belooft wat voor vannacht. Op de terugweg koop ik wat in de kampwinkel. De oude man die deze zaak runt stopt me een fles wijn toe. Is dat om moed in te drinken?

De nacht valt maar het lawaai blijft uit, totdat we in de verte het geluid van naderende auto's horen. Doeke, doeke, doeke, dreunt de harde beat op grote afstand. De auto’s stoppen aan de straatkant ter hoogte van onze tent. De deuren knallen open en dicht, de muziek dooft. De jongens zijn terug van het stappen. We draaien ons om en slapen verder. Die jongens zijn de zorg van de campingbaas.

Wanneer we de volgende ochtend uit onze tent stappen, staat het rond onze tent vol met kleine koepeltentjes. Dat veld was gisterenavond toch leeg…. Zodra de camping opstart worden deze tentjes haastig afgebroken en opgeruimd. De volgende dag gaat het precies zo. Zodra het donker is, wordt er geruisloos een heel kampement opgeslagen. De druktemakers aan de linkerkant houden de campingbaas bezig terwijl de stille jongens aan onze kant gratis kamperen! Onze Engelse buurvrouw heeft het ook opgemerkt. Ze zegt peinzend: ‘These tents pop-up like mushrooms!’

Precies! Pop-up like mushrooms. En zo gaat het ook met mijn zomerfijnstraal. Het komt overal op. Maar ik zit er niet mee, als ik  zomerfijnstraal zie bloeien moet ik altijd aan die gekke camping denken! En de bloemen die te veel zijn trek ik er uit.

In de vaas ermee!
Fijne week
Hetty 
romantische rozentuin
Nieuwe volgers veel leesplezier.
Zomerfijnstraal, eenvoudig onkruid
Wat te veel is, gaat in de vaas. Mooi met wilde peen. Ook onkruid!
Het komt overal op.

My comments, mijn commentaar op andere blogs die ik volg:

Jannicke: it is fantastic to be surrounded by so many roses. Enjoy them as long as you can!
Nadezda: Your veggies look very tasteful. I also grow some in my garden. A lot of lettuce and two tomato plants. The tomatoes are looking good! In my container pots I grow cabbage. It is an experiment. 
Elly: ik kan niet geloven dat de dieren in Blijdorp zomaar rondvliegen. Wat bijzonder en lekker voor deze vogels om de vleugels te strekken! 
Jan: Je hebt het weer voor elkaar, een ander laten fotograferen! Prachtige foto's.

Reacties

 1. wat een prachtige vaas met bloemen, zo koop je ze niet, ik vind het machtig mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is onkruid, hier mag ook veel ,zolang het niet in de weg staat mag het blijven staan.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. It is nice when a flower can bring up a pleasant memory. I love the delicate look of these tough plants in your vase.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig , wat een verhaal...je hebt er in ieder geval ook nog behalve een 'onvergetelijke herinnering' mooie bloempjes aan over gehouden, van die vakantie...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Such a delicate and dreamy flower. And a hardy one as well. Enjoy summer.
  Jannicke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, er is wel meer onkruid; ik vind het een heel gaaf bloemetje.. en het misstaat niet in de tuin. Het wordt tijd dat ze het 'plaagplanten' gaan noemen...dat klinkt toch anders

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten