De voor en nadelen van historische rozen.

Historische rozen of ook wel ouderwetse rozen genaamd, zijn rozen die al honderden jaren oud zijn. Het zijn kruisingen van de Europese roos, rosa gallica en Chinese rozen. De schitterende rozen die hieruit zijn ontstaan hebben zachte pastel tinten en een heerlijke geur.

Het is de geur die me 25 jaar geleden over de streep trok om verschillende historische rozen aan te schaffen. De soorten die ik heb uitgekozen doen het prima in mijn tuin en hebben weinig last van ziektes. Dat zal de reden zijn waarom ze na al die jaren nog steeds te koop zijn.

Zachte kleuren, gezond en een zoete rozengeur. Alleen maar voordelen zou je denken. Maar er is één ding waar deze rozen niet tegen kunnen. Dat is regen. Als het langdurig regent tijdens de bloei kleven de dunne bloemblaadjes aan elkaar. De rozen kunnen hierdoor niet openen en verrotten aan de struik. Nu is het niet elk jaar dramatisch, soms heb je een zonnige maand tijdens de bloei. Maar afgelopen weken….

Zodra de meeste rozen open zijn, gaat het regenen. En waaien! Een zuidwester storm. Mijn arme rozen worden meedogenloos door elkaar gezwiept en beschadigd door hun eigen doornen. En het ergste is, deze rozen bloeien slechts één keer. Alleen in juni....

Ik hou van mijn ouderwetse rozen. Dus knip ik alle kapot gewaaide bloemen uit de struiken teneinde de rozen die nog open moeten gaan een goede start te geven. Het zijn veel rozen en de tijd dringt. Vrijdag en zaterdag is de tuin geopend! Daarom ga ik ook door met knippen in de regen. 

Kleddernat wordt ik ervan. Nee, het leven van een tuinvrouw gaat niet altijd over rozen!
Fijne week!
Hetty
 21 en 22 juni is de tuin geopend als deelnemer van de Zeeuwse tuin2-daagse
zie onderstaande link
romantische rozentuin
Nieuwe volgers van harte welkom.
R, Fatin Latour 

R. Thérèse Bugnet
R. Blanche Fleur 
Rosa Mme Legras de st Germain, verleden jaar schitterend gebloeid....
Dezelfde struik dit jaar. 
Ik hou van mijn rozen dus ik knip... en knip

Comments:
Lisa,  Your lilies are beautiful. I did not know rabbits liked them too! 
Nadesda, Never seen this plant. And it is hardy in Russia? It looks so exotic.Reacties

 1. Oh, dan begrijp ik nu wat er met mijn hondsroos is gebeurd... Ik snapte al niet waarom de knoppen verdorden. Dan is de nieuwe plek onder een hazelaar misschien niet eens zo slecht. Daar valt nauwelijks regen. Eerst stonden ze in de voortuin, maar er gaf eentje overlast door heel hard te groeien, de andere was klein gebleven en ging wel bloeien, die had ik niet gesnoeid, tot de regen dus. We zullen zien hoe het uitpakt.
  Succes met de opknapbeurt voor de rozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I know you are disappointed about the roses being damaged but you still have plenty of pretty ones for the tour. I hope they last for you.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hope all goes well for your open days and the weather is kind. The older roses are so beautiful but hate rain. I grew Mme. Hardy in a previous garden, and as the flowers are cup shaped, whenever it rained there were nasty brown, slimy balls instead of beautiful blooms.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten