maandag 27 juli 2015

Tuinieren, een les in geduld.


Vandaag trof ik de Dierama in bloei. Nooit van gehoord zullen jullie misschien denken. Is dat zo bijzonder? Voor mij wel.

In 2013 bezocht ik Great Dixter, een tuin in Engeland. Daar zag ik de roze plant voor het eerst bloeien. Ik kon jammer genoeg geen naambordje ontdekken. Een vriendelijke Engelse dame vertelde me dat deze plant ‘Angels Fishing’ werd genoemd. Die naam is goed gekozen. De bloemen wiegen op elk zuchtje wind heen en weer. De stengels zijn gebogen en fragiel. Het lijkt net de hengel van een forellen visser. Helaas waren geen planten of zaden te koop van deze beauty.

In de volgende tuin stond de plant ook. Dit keer stond er een naambordje bij. Dierama. Ik maakte vorderingen! Maar hoe ik zocht in de nursery, geen planten of zaden.

Ik zag de plant voor de derde keer in de tuin van Margery Fish. En wonder boven wonder, er waren zaden van te koop! Ik kocht meteen een zakje. Eindelijk had ik de zaden in bezit.

Dat najaar heb ik de Dierama gezaaid, maar er kwamen slechts twee planten boven. Deze planten heb ik met veel liefde in de tuin gezet en vertroeteld. Het jaar daarop verscheen alleen wat sprietig blad; geen bloemen.

Maar nog een jaar later… ZE BLOEIEN!

Het is geen plant voor beginners. Alles is moeilijk aan deze plant. De aanschaf, het opkweken, de winterhardheid en zelfs het fotograferen! De fragiele stengels bewegen continu. En het waait nogal eens bij ons aan zee.

Tuinieren is een les in geduld, maar het maakt me ook heel gelukkig!
Voor zo'n plant val ik als een blok.


De kleur...


......de beweging in de wind.


Na een jaar alleen een stengel.


De bloemen zijn wonderschoon.


De stengel is heel fragiel.


Een zakje met de felbegeerde zaden.


Een foto uit de tuin van Margery Fish.


Dierama in een Engelse tuin.

vrijdag 24 juli 2015

My favorite weekend flower week 30.


Achillea 'Pink Grapefruit'

If you look deep enough you will see music; the heart of nature being everywhere music.
fijn weekend!

maandag 20 juli 2015

Summer party.Iedere zomer organiseren wij een familiedag. Dit jaar was het mijn beurt om het feest te organiseren. Het werd in onze tuin -in Zeeland- gepland.

De afgesproken dag beloofde zonnig en warm te worden. Ik peinsde erover hoe ik alle drankjes koel kon houden. Ik heb namelijk een kleine koelkast. Opeens viel mijn oog viel op de Afrikaanse pot in de tuin. 

Deze pot wordt in Afrika gebruikt om water in te bewaren. De pot is poreus, daardoor blijft het water koel. (Lees meer over deze pot) Dat was de oplossing voor mijn drankjes! Ik vulde de pot met water en deed er wat rozen in voor de versiering. Dan de flessen met frisdrank erbij en voilĂ  klaar!

De familiedag brak aan. Nu moeten jullie weten, op een zonnige zaterdag wil IEDEREEN naar Zeeland. Al snel kregen we bericht van onze oudste dochter: Ik sta in 5 km file, dus ik ben later. Dan volgde een telefoontje van mijn zwager: We staan in de file en volgens de Tom-Tom zijn we er over anderhalf uur. Mijn broer stuurde een app: Tja, we staan in de file en zijn zeker een half uur later dan gepland. Tenslotte belde mijn jongere broer: We staan in de file en mijn motor begint te koken. Ik zoek een garage. Je hoort ervan….. 

Uiteindelijk kwamen alle familieleden aan. Ook het grootste deel van de neven en nichten waren van de partij. Het werd een heerlijke middag in de tuin. Tijd voor elkaar en om lekker bij te kletsen.

En de drankjes uit de pot? Die waren koel!
Water in de pot...


... en wat rozen voor de decoratie.


Ook in de felle zon blijft het water koel.


Hier de pot met de flessen fris drank.


Het feest kan beginnen.


Ik maakte ook wat boeketten in de tuin.


Veldboeket, wat een wilde schoonheid.


Schattige bloemetjes, ik weet de naam niet.


Hier staat de pot nogmaals maar nu met een Hosta.

Alle nieuwe volgers van harte welkom. 

maandag 13 juli 2015

Een nieuwe skyline voor mijn tuin.


Bovenstaande foto's doen jullie misschien denken dat ik op vakantie ben en een opgraving heb gefotografeerd. Niets is minder waar. Deze foto is aan de andere kant van onze schutting genomen.

Afgelopen week is het huis en de schuur naast ons huis gesloopt. Nu hebben jullie dit huis niet veel op de foto gezien. Ik probeer het altijd uit de zoeker van de camera te houden. Maar nu het gesloopt wordt heb ik er toch maar wat foto’s van gemaakt.

Mijn man en ik hebben ademloos gekeken hoe alles gesloopt is. De schuur ging het eerste tegen de vlakte. De tweede dag het huis. Er is die dagen -door ons- niet veel gewerkt. Je wordt enorm afgeleid van al deze activiteiten.

Het resultaat is verbijsterend. De tuin heeft een heel andere skyline gekregen!

Uiteraard wordt er weer een nieuw huis gebouwd op die plaats, maar voorlopig zien we blauwe luchten!


Voor en na..


Een heel verschil.


Het huis van de buren van onze kant gezien.


Er wordt twee dagen gesloopt.


Hap hap hap...


Net een grote dinosaurus.


Zoek de verschillen....En nu zien we heel veel...... blauwe lucht!


video


A new skyline for my garden.

The photos above, may give the impression that I'm on vacation and photographed an excavation. But that is far from the truth. These pictures were taken at the other side of the fence around my garden.

Last week, the house and the barn next to our house have been torn down. In pictures of my garden you have not often seen this house. I always tried to keep it out of the picture. But I could not resist taking pictures of its vanishing.

My husband and I have been watching breathlessly how the work came about. First the barn was knocked down to the ground. The house followed the next day. You can imagine we did not work much those days. All the activities were just too distracting.

The result is simply amazing. My garden has a totally new skyline!


In the near future a new house will be built at the same place, but for the moment we enjoy blue skies!


vrijdag 10 juli 2015

maandag 6 juli 2015

Warme wind.Er waait een hete wind uit Frankrijk…. Afgelopen woensdag was het om 12 uur ’s nachts nog tegen de 30 graden. Het is koeler in huis dan aan zee!

Er waait een hete wind uit Frankrijk…. Arme planten. De Hortensia hangt slap in de border. Veel te heet en veel te droog. Ik geef in de ochtend wat water; het is overleven.

Er waait een hete wind uit Frankrijk…. De Romneya kan de hitte wel waarderen. Deze plant die oorspronkelijk uit California komt weet wel raad met wat warmte. Uitbundig staat hij te bloeien tegen het huis.

Er waait een hete wind uit Frankrijk….Fruit en bloemen zijn heel goedkoop. Ik koop beide! Heerlijk .

Er waait een hete wind uit Frankrijk…. Tour de France renners uit de hele wereld rijden van Utrecht naar Zeeland en finishen op Neeltje Jans, dichtbij ons huis. Ze gaan verder naar Frankrijk; tegen de wind in.

Er waait een hete wind uit Frankrijk… Een kat ligt te slapen in de schaduw onder een auto.  Als ik een foto van de kat maakt kijkt hij me verstoord aan. “Ga toch naar zee”, zeggen zijn ogen.

Er waait een hete wind uit Frankrijk…..

Ik doe wat de kat zegt. En ga zwemmen in zee.
Romneya, 


geen problemen met de hitte.


De kat ligt te slapen onder de auto.


Spotgoedkoop, bloemen....


....en fruit!

De rozen hebben het prima met dit droge weer.


Genieten.


In het zomer licht


Klaprozen en zomeraster.En dan naar zee.