Mistletoe de ultieme kerstplant.


Nog een paar dagen en dan is het Kerst. De mistletoe tak die al weken aan de rozenboog hangt te wachten, heb ik nu naar binnen gehaald. Ik heb iets met mistletoe. Zijn het de witte bessen? Of de vermeende magische kracht? Het kussen onder de mistletoe? Wat het ook is, het is voor mij de ultieme kerstplant.

Ik las op internet dat het mogelijk is om mistletoe in appelbomen te ‘zaaien’. Ik knijp nieuwsgierig een mistletoe bes uit. Er komt een wit kleverige balletje uit tevoorschijn. Hierin zit een mini mistletoe plantje. Het is net een kleine embryo. 

Zo gaat het ‘zaaien’ of moet ik zeggen ‘planten’ van mistletoe in zijn werk.

Kies een stevige tak -liefst van een appelboom- die veel zon krijgt.
Knijp de bes uit en smeer het kleverige balletje tegen de bast van de appelboom. De beste tijd is eind februari begin maart. Let op; de bessen zijn giftig.
Smeer minstens 10 bessen aan dezelfde tak, want de kans op slagen is klein.
Wacht geduldig een jaar af.
Als alles lukt dan heb je na een paar jaar je eigen mistletoe in de boom.

Door al deze internet wijsheid zit ik wel meteen met een dilemma, want de bessen kunnen eigenlijk niet naar binnen omdat ze dan te veel uitdrogen.

Ach, het is zo mooi binnen… aan de andere kant, een mistletoe in de appelboom…Buiten aan de rozenboog wacht de mistletoe tot deze naar binnen kan.

Mistletoe is prachtig.

De bessen close up.

In de kamer.


Met de lichtjes erbij.


Is dat heel mooi.

Het is een mooie tak die ik dit jaar kon kopen.

Mistletoe zaaien, knijp de bessen uit.

Het kleverige balletje aan de bast vast smeren.

En dan eindeloos lang wachten.
Ik wens alle blog lezers heel gezellige kerstdagen toe!

Reacties

Janneke zei…
Je hebt een prachtige tak Mistletoe gevonden Hetty, ik zag dit jaar alleen maar takjes met weinig bessen dus heb er nu eens geen gekocht. Ben benieuwd of je het gaat proberen met de besjes.
Ik heb het een paar jaar geleden geprobeerd op een Prunus bij gebrek aan een echte appelboom, op de manier zoals jij het beschrijft, had ik ook op internet gevonden. Maar het is mislukt. Wellicht probeer ik het nog wel eens bij tijd van leven, haha, ik vind dit de leukste uitdagingen.
Fijne Kerstdagen!
Janneke
Madelief zei…
Ik hoop dat het je gaat lukken Hetty! Hou ons op de hoogte. Ik wens jou en je gezin fijne feestdagen toe en een mooi en gezond 2015!

Madelief x
Ravissantes photos de cette plante qui fait un bel effet. Je te souhaite de joyeuses fêtes de fin d'année.
Belle journée
Such lovely and informative pictures! Like them! :) Thanks for Your comment in my blog! I sincerely wish You a Merry Chruistmas and a Happy New Year! Best Wishes Mia