maandag 25 november 2013

Rozen planten stap voor stap.

Wat is er een ruimte in mijn tuin nu de buxus eruit is. Volop mogelijkheden om nieuwe rozen aan te planten!

Afgelopen weken spitte ik oneindig door de website van Tuincentrum lottum. (tuincentrumlottum.nl) Wat zijn er schitterende rozen te koop. Na veel wikken en wegen kwam ik tot een beslissing. 

Ik belde op naar Limburg en gaf de bestelling uitverkoren rozen door. Daarna ging ik meteen de tuin in om de gaten van de rozen  te graven, want deze mannen uit Lottum leveren soms al de volgende dag. Dat is natuurlijk ideaal voor een ongeduldige tuinvrouw zoals ik.

Inderdaad stond de postbode de volgende dag al in op de stoep met een grote doos vol rozenstruiken. Ik pakte de rozen uit en liet ze een paar uur in een grote teil water staan om te drinken.

In de tussentijd was het keihard gaan regenen en ik zag het niet zitten om in de blubberige klei te werken. De rozen heb ik in een van de gaten gezet en met aarde toegedekt. Dit wordt aanaarden genoemd. De rozen lijden zo geen schade als ze niet meteen worden geplant.

Een paar dagen later was het beter weer om te planten.

Rozen planten stap voor stap:

1 Graaf een flink gat
2 Doe op de bodem wat potgrond
3 Zet de roos erin, spreidt de wortels uit
4 Weer een laag potgrond
5 Aarde verkruimelen en in het gat doen.
6 Grond aantrappen met de schoen
7 Let op dat de oculatie plaats een paar cm onder de grond zit
8 Geef de roos water


En dan moet ik, de ongeduldige tuinvrouw, tot juni wachten om te zien of deze rozen net zo mooi zijn als de plaatjes......

                                                                    romantischerozentuin.nl

La rose de Molinard. 
rozen in de doos
Rozen in de teil
Rozen aanaarden
Roos in het gat
Potgrond erop
Met aarde bedekken
Water geven

Medley Soft Pink
Sommerwind
maandag 18 november 2013

DIY een trap voor in de boomgaard.Afgelopen week reed ik naar de stort met mijn laatste  gerooide buxus struiken. Opeens zag ik langs de kant van de weg een leuke zelfgemaakte trap te koop staan. Ik stopte meteen.

De trap was gemaakt van vers wilgenhout. Het geheel was eenvoudig in elkaar getimmerd met wat spijkers. Perfect als decoratie tegen mijn appelboom in de boomgaard.

Ik belde aan. Wat bleek, een jongen van een jaar of 10 had deze trap zelf gemaakt. Hij stond te stralen dat ik een trap van hem kocht. Zo waren we alle twee blij!

DIY tip, een soortgelijke trap is snel gemaakt.

Zaag twee staanders van ongeveer 1.50 cm. Vervolgens zaag je de vier dwars latten, van 50 cm, 45 cm, 40 cm en 35 cm. De onderste dwars lat is 50 cm, de bovenste is 35 cm. De trap loopt namelijk iets schuin toe. Timmer de dwars latten aan de staanders vast met wat grote spijkers.

Met het oog op de naderende decembermaand, heb je voor weinig een geweldig Sinterklaas of kerst cadeau!

Open tuindagen:

                               romantischerozentuin.nl

Trap tegen de appelboom

In de boomgaard

Detail, een zijtak is het ontwerp meegenomen!

Spijker de dwars latten eenvoudig op de staanders
 

maandag 11 november 2013

Vintage chic en supermarkt rozen.Het was afgelopen week een komen en gaan van regenbuien. Ontelbare keren moest ik doornat uit de tuin vluchten. Daar werd ik behoorlijk grumpy van!

Mijn vriendin sleepte me mee naar de kringloop winkel. Zelf probeer ik deze winkel zo veel mogelijk te mijden. Steeds kom ik in verleiding om iets te kopen. En leuke spullen heb ik genoeg! Mijn vriendin kon niet slagen voor wat ze zocht, maar ik vond zoals altijd weer van alles.

In een vitrine kast stonden schitterende kristallen wijnglazen. Die gingen meteen mee naar huis. Daarna zag ik een vaas die ik kon gebruiken. Deze aankoop was gerechtvaardigd, want ik had onlangs een vaas gebroken. 

Tot slot kocht ik in de supermarkt een mooie bos rozen en Alstroemeria voor in mijn nieuwe vaas.

Thuisgekomen was ik mijn slechte bui en de regen vergeten. Ik zocht in de kast naar wat mooie spullen die bij mijn aankopen pasten. Om jullie te laten meegenieten fotografeerde ik deze opstelling.

Zeg nou zelf, vintage chic en supermarkt rozen. Daar gaat de zon van schijnen!

Voor open tuindagen zie:


                        romantischerozentuin.nl


Supermarkt rozen

Kristallen glazen

Kristallen glazen, nieuwe vaas en oude sauskom


maandag 4 november 2013

Bijzondere bloembollen planten.Dit jaar bestelde ik bijzondere bloembollen; Frittilaria persica. In de lente komen aan de 90 cm hoge stengel, klokjes in een donkerrode kleur. Op de foto ziet het er schitterend uit. 

De aanschaf van deze beauty’s kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Jan Deen (www.deenbloembollen.nl) had al enthousiast verteld over deze bijzondere bloembollen. Toen ik op het internet las dat Frittilaria persica niet wordt gegeten door herten, stond mijn besluit vast: bestellen!

De bol van deze Frittilaria is indrukwekkend groot. In het midden zit een diep gat. Op die plaats heeft de bloemstengel gezeten.

Vanwege dit gat is het belangrijk dat de bol op zijn zij wordt geplant. Anders kan er water in het gat blijven staan en de bol zou kunnen verrotten. Dit laatste wil je niet, want de prijs van deze Frittilaria bollen is niet misselijk.

Ik plantte bij deze donkerrode Frittilaria’s de paarse tulpen ‘Blue Diamond’ en ‘Blue Parrot’. Om deze combinatie een beetje pit te geven, plantte ik er het botanische tulpje 'Linifolia' bij, in vlammend rood. Een gewaagde combinatie tegen de witte muur van ons huis. 

Voor de liefhebbers, er is ook een witte variant. Deze heet Frittilaria persica 'Ivory Bells'. Prachtige groen/witte klokken. Combineer ze eens met witte tulpen en witte narcissen. Mmmm.

Ik geef toe, de aanschaf van Frittilaria persica is een rib uit mijn lijf. Maar als ze volgend jaar bloeien, ben ik dat allang vergeten. 

Voor open dagen klik op onderstaande link:

                            romantischerozentuin.nl
Frittilaria persica in bloei


Frittilaria persica in de mand, klaar om te planten.Close up, het gat in de bol.

De bol op zijn zij in de grond.

Daarna worden de tulpen geplant.

Tulipa 'Blue Parrot'

Tulipa 'Blue Diamond'

Het kleine botanische tulpje,  'Linifolia'