vrijdag 29 maart 2013

Pasen, één tulp maakt nog geen lente.


In de schaduw zijn de sneeuwresten nog niet uit mijn tuin verdwenen. Maar op een zonnig plekje zag ik een tulp. In de lente kan het hard gaan.

Ik heb medelijden met de buitenlandse toeristen die duizenden kilometers hebben gereist om naar de Keukenhof te kijken. In een koud voorjaar heb je pech. Dan is er van al die massa’s tulpen alleen maar wat te zien in de paviljoenen. Wij kunnen in onze tuin kijken wanneer de beste tijd is om te gaan. Dat uitstapje kan dit jaar beter nog een paar weken worden uitgesteld.

In mijn plastic kasjes gaat het heel goed. Er staan volop potten met tulpen en narcissen te wachten op vorstvrij weer. Met die gemeen harde koude oostenwind, laat ik ze lekker binnen staan. Ze groeien goed en ik zie hier en daar al narcissen in knop.

De viooltjes en Bellis perennis die ik een paar weken geleden in die heerlijk lenteweek kocht, staan ook nog in de kas. Ik wil ze planten bij de tulpen en narcissen. Elk jaar een andere combinatie. Voor mij een uitdaging om er wat bijzonders van te maken.

Een rondje door de tuin met mijn camera. In de zon uit de wind bloeit er al het een en ander.

Ik geef toe, één tulp maakt nog geen lente. Maar het is wel een voorproefje van wat er allemaal nog komt.

Gezellige paasdagen.

                                         romantischerozentuin.nl

De eerste tulp, Anemone blanda en Iris reticulata

Crocus Jeanne dÁrc, Anemone blanda en viooltje


Euphorbia amygdaloides 'Redbud', Narcis 'Peeping Tom' en Narcis 'Jetfire'
 
 

maandag 25 maart 2013

In de schijnwerper, mooie George.

Wij hebben bij ons huis een oude Zeeuwse boerenschuur. Het voorste gedeelte van die schuur noemen wij “het meidenhok”. Dit gedeelte werd namelijk door mij en onze twee dochters gebruikt om onze spullen in op te bergen. Vandaar de naam. Het staat vol met oude dingen. Iedereen kijkt zijn ogen uit wat ik allemaal heb verzameld. Vaak vraagt men naar het verhaal achter deze "rommel". Elke maand komt een voorwerp in de schijnwerper. Deze keer:

De eerste foto van George Clooney bij het raam.
Mooie George.

Het begon allemaal met een oud spiegeltje dat ik kocht in de rommelschuur. Ik hing het aan een spijker in “het meidenhok”. Mijn dochters waren blij. Nu konden ze elke ochtend checken of hun haar goed zat voordat ze op de fiets naar de middelbare school gingen. Héél belangrijk.

Op een kwade dag sneuvelde het spiegeltje. Geen wonder, het hing aan een oud touwtje. Het koperen lijstje bleef zonder functie in "het meidenhok" slingeren.

Bij de voorjaarsschoonmaak vond ik het lege lijstje. Daar kon ik toch wel iets leuks van maken? Ik zocht in een tijdschrift naar een geschikte foto. George Clooney, wat een mooie man. Eronder stond niet voor niets: what else! 

George kreeg een plekje bij het raam. Na een paar jaar werd de foto helemaal groen. (Dat kwam door het zonlicht en natuurlijk niet van de Nespresso koffie)

Ik vond een nieuwe advertentie van hem. George, inmiddels een tikje grijzer. (Hij kan het hebben) Ik hing zijn foto bij de deur. Daar kon de foto niet zo snel verkleuren.

Dit ging niet onopgemerkt voorbij. Van jong tot oud reageren de dames nu op zijn foto. “Is hij hier ook geweest?" "Bent u fan?" Of de Franse dames zoals alleen zij dat kunnen zeggen: “Ah, George Clooney”! (Met de nadruk op de laatste lettergreep) Uiteraard zijn er ook  die hem niet kennen en vragen: “Is dat uw man?” 

Mijn man? Lieve help! Een plaatje van mooie George is meer dan genoeg.

                                           romantischerozentuin.nl
De nieuwe foto van George Clooney nu bij de ingang

Mooie George close up
 

maandag 18 maart 2013

Lente ups en downs.Wat een week was het begin maart. Zomerse temperaturen. Zonder jas ging ik het gras maaien.Snoeien, opruimen, bemesten. Viooltjes kopen! En buiten eten tussen de middag. Wat was ik blij dat ik eindelijk de winter van me af kon schudden.

In de tuin begonnen de boerenkrokussen ( Crocus tommasinianus) spontaan te bloeien. 
’s Morgens stonden ze nog met de bloemblaadjes stijf gesloten, maar zodra de zon erop ging schijnen kleurde de hele border paars. Ze hebben zich enorm uitgezaaid.

In de schuur ontwaakten de vlinders die daar overwinterd hadden. Ze fladderden ongeduldig tegen het raampje van de grote mendeuren. Ik heb de deuren snel geopend om ze te bevrijden. Ze vlogen vrolijk het grote avontuur tegemoet.

Er werd hard gewerkt aan een eksternest in de boom van de buren. De eksters haalden geschikte takken uit de omringende bomen voor hun mega grote nest.

Alles in de tuin was druk…

Hoe anders was het afgelopen week na al die vrieskou, hagel en sneeuw. De boerenkrokus hing slap tegen de grond van de vorst. Bij de eksters zie ik geen activiteit. Ze hebben waarschijnlijk vorstverlet. En de vlinders? Ik vrees het ergste.

Over een paar dagen begint de lente, maar het gaat zoals elk jaar, met ups en downs.

Voor open tuindagen zie: 
        
                                          romantischerozentuin.nl


Boeren krokus in volle bloei begin maart.
Crocus tommasinianus ( boerenkrokus)een week later in de sneeuw.

Twee vlinders voor het raam van de schuur.
 

maandag 11 maart 2013

Delphinium, riddersporen. Verdwenen?Riddersporen kunnen zomaar zijn verdwenen na de winter. Ik heb er ook lang mee getobd. Maar na 25 jaar tuinieren, weet ik nu wat er bij mij altijd mis ging.

Riddersporen komen namelijk al heel vroeg boven de grond. In sommige jaren zie ik ze al in januari opkomen. Nu is er voor een slak niets lekkerder dan een sappige, verse scheut Delphinium. Hap, hap, hap.

In één nacht kunnen de Delphinium scheuten allemaal zijn opgegeten. Delphiniums herstellen wel van deze vraataanval, maar als de volgende nieuwe scheut ook door een slak wordt opgegeten is het natuurlijk snel gedaan met deze blauwe droomplanten. Dan denk je 's zomers: waar zijn mijn Delphiniums gebleven? Wie weet in de maag van een slak!

Vanaf januari kijk ik of er al iets boven de grond komt. Dit jaar zag ik de scheuten pas begin maart. Meteen pakte ik enkele plastic container potjes. De vierkanten hebben mijn voorkeur, die waaien niet zo snel weg. In de potjes doe ik slakkenkorrels (Escar-Go) en leg er eentje bij elke plant.

Natuurlijk moet ik wel op blijven letten dat er steeds genoeg korrels in het potje zitten. Na een paar weken is de plant groot genoeg om een slakken aanval te weerstaan.

Daarna is het een kwestie van mest (culterra) en regelmatig opbinden.

Je moet er wat voor over hebben om te genieten van al dat mooie blauw, maar zeg nou zelf, is het niet de moeite waard? 

Voor open tuindagen zie: 

                                          romantischerozentuin.nl

Delphinium in volle bloei in mijn tuin.

Delphinium scheut net boven de grond, potje met slakken korrels.

Delphinium scheut, sommigen hebben donkerder blad.
 

maandag 4 maart 2013

Fruitbomen snoeien.Voorbij zijn de happy days dat mijn vader een dagje over kwam om mijn drie fruitbomen te snoeien. Die taak rust nu op mijn schouders. Eerlijk gezegd doe ik altijd maar wat…

Maar hoe nu verder? Ik zocht op You Tube naar instructies. Daar vond ik een paar nuttige filmpjes van Stephen Hayesuk, opgenomen in een Engelse appelboomgaard. (de link is onderin toegevoegd) De sfeer van de film stond mij wel aan. Veel wind, af en toe slecht geluid en precies dezelfde opmerkingen die ik ook van mijn vader kreeg.

Verwacht van mij geen advies wat betreft fruitbomen snoeien. Dit is, wat ik er van begreep, de top 5 van wat er weggesnoeid kan worden:
1 Dood hout
2 Takken die elkaar kruisen
3 Takken die naar beneden groeien.
4 Takken die recht naar boven groeien.
Dikke takken die in het midden van de boom groeien.

En verder:
Takken die in een hoek van 45 graden staan moeten behouden worden voor nieuwe groei. (Mits goed geplaatst)
Het midden van de appelboom moet leeg zijn; je moet er een hoed doorheen kunnen gooien.

Met al deze instructies vers in het geheugen ben ik naar mijn appelbomen gegaan. Uit het midden van de boom zaagde ik een tak. Daarna snoeide ik er nog enkele takken uit die naar beneden en naar boven groeiden. Als laatste gooide ik er een hoed door, die uiteraard aan een tak bleef hangen. Ach.

Tevreden ga ik nu wachten op de appelbloesem!

Voor open tuindagen zie: 

                                         romantischerozentuin.nl

Appelbloesem eind april
Fruitboom (appel) gesnoeidHieronder het instructie filmpje appelbomen snoeien van Stephen Hayesuk