maandag 30 juli 2012

Juli, bloemen uit eigen tuin in de vaas.


Laatst belde mijn dochter op. Ze had Gladiolen gekocht op de markt. Wat moest daar ook alweer mee gebeuren? Een stukje van de bovenkant af? Ze had het goed onthouden. Het bovenste topje, ongeveer 5 cm moet ervan afgebroken worden. Daardoor bloeien de gladiolen gemakkelijker open zo is mij geleerd.

Vandaag zag ik bij de super dwerg gladiolen te koop in vrolijke kleuren. Na al die regen was dat onweerstaanbaar voor mij. Daar kan je de zomer mee op fleuren!

Ik zocht in de schuur en vond nog een witte overpot. Een vaas erin en daarna de gladiolen. Uit mijn tuin plukte ik de Centranthus ruber ‘Alba’, (witte spoorbloem) en de kleinste bloemen van de Hydrangea ‘Annabelle’.

De bloemen van Hydrangea 'Annabelle' hebben de naam meteen slap te gaan hangen in een vaas . Dit is te voorkomen, door de onderkant van de stelen in een cm  kokend water te zetten. Een minuutje of wat koken en ze bloeien zonder problemen in de vaas!

Dit alles in de vaas geschikt en op een mooi plekje in de tuin gezet.

Ik moet toegeven, niet alles komt uit eigen tuin. Maar een beetje smokkelen moet kunnen. 

Voor open tuindagen zie: 

                   

                                                  romantischerozentuin.nl


Juli, zomerboeket met Gladiolen, Centranthus en Hortensia 'Annabelle'

 


maandag 23 juli 2012

Verwelkingsziekte bij Clematis.


Verleden zomer stond Clematis 'Elsa Späth' uitbundig te bloeien. Van de ene op de andere dag viel mijn Elsa echter slap tegen de roos waarin ze groeide. Omdat het verleden voorjaar erg droog was gaf ik wat extra water, maar dat hielp niets. De Clematis ging gewoon dood. Ik had de verwelkingsziekte!

Ik las op het internet dat het kwam door een schimmel in de grond. Er was niet veel aan te doen. En spuiten tegen elke ziekte in de tuin, daar heb ik sowieso geen zin in.

Dit jaar gebeurde het weer. Nu was het juist erg nat in de tuin. Maar er verwelkte opnieuw een Clematis. Clematis ‘Koningskind’ was dit keer de sigaar. Ik heb de Clematis meteen afgesnoeid. Dat wordt toch niets meer dit jaar.

Clematissen plant ik altijd 40 cm diep. Dat geeft betere resultaten bij verwelkingziekte. De plant heeft dan meer kans om het jaar daarop uit te lopen.

Clematis 'Elsa Späth' die verleden jaar zo treurig verwelkte heeft dit jaar volop bloemen en ziet er gezond uit. Ik heb er moed op dat dit ook volgend jaar met mijn ‘Koningskind’ zal gebeuren.

Het schijnt dat de klein bloemige Clematis soorten er minder last van hebben. Maar om daar nu meteen op te selecteren…. Je moet af en toe een beetje incasseren.

Voor open tuindagen zie: 

              
                                                  romantischerozentuin.nl


Verwelkingsziekte bij Clematis 'Koningskind'

Dit jaar weer helemaal gezond, C. 'Elsa Späth'
 

maandag 16 juli 2012

Franse tuinvrouwen, chapeau.


Begin juli ben ik op tuinreis naar Normandië geweest. Ik liet me lekker in de bus naar alle mooie tuinen rijden. www.stichtingtuinreizen.nl

Nu heeft Engeland de naam mooie tuinen te bezitten, maar na deze reis moet ik zeggen dat ook in Normandië heel mooie tuinen zijn. Gezellige vakwerkhuisjes als achtergrond zijn minstens zo aardig als een oude Engelse cottage. En ook een statig Chateau doet het prachtig als achtergrond van een tuin.

De tuinvrouwen werkten allen keihard in hun tuinen. Nu werk ik veel in de tuin, maar zij bezaten tuinen die wel tig keer zo groot waren. Hoe deden ze dat? Werkten ze ook ’s nachts? Het waren kleine, tengere vrouwen. Maar met groot esprit! Allen hadden zwart omrandde nagels door het vele tuinwerk. Het resultaat van hun arbeid was om jaloers op te worden.

Zo’n reisje maakt nederig. Thuisgekomen stond mijn tuin er droevig bij. Hevige hoosbuien hadden de rozen laten versnotteren. Er was volop werk aan de winkel!

Met een hoofd vol inspiratie ben ik aan mijn taak begonnen. Wie weet ga ik dit najaar naar aanleiding van wat ik gezien heb nog het een en ander veranderen.

De conclusie van deze schitterende tuinreis is: Franse tuinvrouwen, petje af!

Voor open tuindagen zie: 

                       
                         romantischerozentuin.nlJardin d'Angelique

Jardin Plume

www.lejardinplume.com 
 

maandag 9 juli 2012

Ouderwetse rozen snoeien.


Begin juli zijn de ouderwetse rozen meestal uitgebloeid. Omdat ze niet voor een tweede keer bloeien is het nu de tijd om deze rozen te snoeien.

Verleden jaar heb ik enkele tot op de grond toe afgesnoeid. Ook is het mogelijk om de rozen uit te dunnen. Dan snoei ik de oudste stammen ertussenuit. Dit jaar was de roos Fatin Latour aan de beurt voor een rigoureuze aanpak. Die werd wat te hangerig naar mijn zin.

Fatin Latour heb ik tot de grond toe afgeknipt. Toen ik eenmaal bezig was heb ik ook de roos Blanche Fleur, die ernaast stond, te grazen genomen. De clematis Durandii die door de roos groeide heb ik laten staan. Die stond nog zo mooi te bloeien. Dat kan wachten. In oktober kan Clematis Durandii ook nog tot de grond toe worden afgeknipt!

Na deze operatie kaalslag heb ik alle rozen verwend met een schepje Bio rozenmest. Ook de doorbloeiende rozen ben ik niet vergeten te mesten. Dat zal ze goed doen na al die overvloedige bloei van de afgelopen maand.

Inmiddels zitten mijn armen vol schrammen en heb ik weer een kar vol snoeiafval dat naar de stort moet.

Het mag duidelijk zijn, het leven van een tuinvrouw is er niet altijd een van rozengeur en maneschijn!

Voor open tuindagen zie: 


                                 romantischerozentuin.nl

Ouderwetse rozen voor de snoei

geen ouderwetse rozen meer te zien na de snoei
 

maandag 2 juli 2012

Dahlia’s ouderwets of hip?


Dahlia’s hadden voor mij een stoffig imago. Was dat niet iets van vroeger? Ik moest mijn mening herzien toen ik afgelopen najaar oog in oog stond met een bont boeket dahlia’s. Al die kleuren, daar werd ik vrolijk van! Ik besloot er wat aan te schaffen.

Van het voorjaar bestelde ik een doos vol dahlia’s. Verschillende soorten, bloemvormen en kleuren. Sommige hadden interessante namen zoals, Gipsy Night of Happy Single Kiss (Zijn het mannen zijn die zulke namen verzinnen?)

Eind februari heb ik de dahlia’s opgepot en in mijn plastic kasje gezet. Elke dag ging ik kijken of er al iets boven de grond kwam. Een volslagen zinloze actie. Niets gebeurde! Pas in april, toen de dagen wat meer gingen lengen, kwamen de blaadjes boven. In mei kregen de dahlia’s nog een nachtvorstje voor de kiezen. Het blad werd geel, maar het liep gelukkig goed af.

Nu staan de dahlia’s buiten in potten te wachten tot ze definitief geplant worden. Ik ben ondertussen in hevig gevecht met de slakken die de aanval hebben geopend. Maar ik ben vastbesloten om van hen te winnen.

Voor de pluktuin heb ik de vrolijke kleuren uitgekozen: geel, rozerood, paars en donkerrood. Nu de klaprozen zijn uitgebloeid, gaan de dahlia’s op dat plekje de volle grond in.

Dahlia’s in modekleuren, dat is toch hip?

Aan de andere kant, kan het ook zijn dat ik zelf een beetje ouderwets ga worden!

Voor open tuindagen zie: 


                          romantischerozentuin.nl


Dahlia in modekleuren

Dahlia Gipsy Night

Dahlia Lagoon